זאת הבירוקרטיה, %$#^&!
אור הרפז
בשבועות האחרונים נושא הדיור הציבורי, או המחסור בו, עלה לכותרות. כדי להבין ממה נובעת הזנחת הדיור הציבורי, נכנסתי לאתר המשמר החברתי וקיבלתי קצת תשובות.
בעשור האחרון הממשלה יצאה בתכנית למכירת הדירות הציבוריות לדייריהן. הדירות נמכרו, ההנחה הייתה משמעותית. הקריטריונים לגודל ההנחה היו ותק בדירה ומספר נפשות המתגוררות בה.
בבאר שבע נמכרו בדרך זו, 2141 דירות.
ההחלטה העיקרית הנלווית היא החלטה מס' 746 מדצמבר 1999, שקובעת כי "כלל ההכנסות המתקבלות ממכירת הדירות הציבוריות ומתוכן סך ההכנסות (נטו) המתקבלות ממכירת הדירות, יועברו עם קבלתן, למימון פתרונות דיור קבע או פתרונות דיור לטווח ארוך בן 10 שנים לפחות (לזכאים לדיור ציבורי)"
מעולה! המדינה החליטה על מדיניות שתגדיל משמעותית את מספר הדירות בדיור הציבורי. אז למה עדיין אין דירות?
לבסוף,כ-2.75 מיליארד ש"ח הוכנסו למדינה. כסף שמיועד להרחבת הדיור ציבורי. א-מ-מה, מתוך הסכום העצום הזה הזה רק 7.5% הגיעו לרכישת דיור ציבורי. אז איפה כל השאר???
הנה טבלה מתוך דו"ח רשמי של הכנסת מאוקטובר 2011 שמפרטת את השימושים השונים בכסף.
אז את הסכום הגדול ביותר העבירו לסוכנות היהודית, שבמסגרת הסכמים שהיו לסוכנות עם הממשלה, היא העבירה לרשות הממשלה דירות ציבוריות שהיו בבעלותה, בתמורה לשווי המלא של הדירות. דו"ח מבקר המדינה מ2008 ביקר בחריפות את המהלך. הוא טען שהמדינה ביזבזה מאות מיליוני שקלים שיועדו לבניית דיור ציבורי בהסכם עם הסוכנות, ללא כל מיקוח על המחירים (ככה מייצגים אזרחים? ועוד ישראלים?!).
תופסים את הראש? חכו יש עוד.
הנה מגיע הכוכב. משרד האוצר. 438 מיליון שקל ממכירת הדירות הועברו לבור ספיגת התקציב שנקרא משרד האוצר. מה קרה איתו? אף אחד לא יודע וגם נראה שאף אחד לא מוכן לגלות.
הנה קטע קצר מהוועדה לביקורת המדינה, יולי 2009, שדיברה על הסכום הנעלם.
היו"ר יואל חסון: כמה נשאר בקופת האוצר?
ראובן קוגן: בקופת האוצר אין כסף. חלק מהכספים בהתאם להסכם האחרון וגם בהתאם להסכמים הקודמים, חלק מהכספים הולכים למשרד האוצר, התמורה התחלקה – – –
היו"ר יואל חסון: אז חלק כן הלך לאוצר
ראובן קוגן: חלק מהכסף הולך לצרכי משרד האוצר. ההסכם האחרון דיבר על 25% ו- 75%, כאשר 75% מהכסף הולך בהתאם להסכם שנתחם בין שר השיכון לבין שר האוצר, זה 25% הולכים למשרד האוצר – – –
היו"ר יואל חסון: מה אתם עושים בכסף?
ראובן קוגן: למדינת ישראל יש צרכים אחרים. שיכון זו בעיה אחת מכל הבעיות שהמדינה מתמודדת איתן
אולי קוגן צודק, שיכון זה רק בעיה אחת מבעיות ישראל. אבל בפעם האחרונה שבדקתי, משרד האוצר לא ממונה על סדרי העדיפויות, את זה משאירים לממשלה. שהחליטה שכל ההכנסות יוקצו לטובת רכישת דיור ציבורי. ככה נראית שערורייה.
הנה התפתחות חדשה- ב11 ליולי ח"כ דב חנין הציע לבדוק לאן הכסף נעלם בוועדת חקירה פרלמנטארית לנושא. בזמן כל הדיון השר אטיאס התחמק מלהסביר כיצד בוזבז הכסף. על זה דב חנין השיב- "כי אם למישהו היה ספק למה צריך ועדת חקירה פרלמנטרית בשאלת הדיור הציבורי – הנה התשובה."
ומה אתם חושבים שקרה עם הצעת החוק הזאת? ניחשתם נכון, הקואליציה התגייסה כולה כדי להפיל אותה. בשביל מה צריך וועדת חקירה פרלמנטארית?שקיפות??? זה יפריע לממשלה לעשות מה שהיא רוצה. וחס וחלילה, משרד האוצר יצטרך לתת דין וחשבון על המדיניות שלו. מצד שני גם בסוף יגלו שאטיאס, שבד"כ מאשים את האוצר, היה שותף לייבוש הדיור הציבורי. אמת זה לא צנוע, צריך לכסות.
ה438 מיליון שקל היו יכולים להיות קריטיים מאוד במדינה שיחס הדיור הציבורי מסה"כ הדירות הקיימות ירד במהלך השנים ב90%. קריטיים אפילו יותר לעשרות המשפחות שמפונות, מתפנות וממתינות לדיור ציבורי.
לפעמים הבעיה היא לא המדיניות, היא גם הבירוקרטיות הקטנות.
—-
אור הרפז, פעיל בקבוצת הנגב מתעורר.
אור, נראה שעשית עבודת שטח רצינית והבאת את עיקר הבעיה של ייבוש הדיור הציבורי.
תודה רבה, השכלתי =)