ראשי > הזמנה להפגנה, תכנון ובנייה > מה עשו עם הוד"ל?

מה עשו עם הוד"ל?

אורי טרבולוס

באחד מערבי קיץ שעבר פגשתי חבר למחאה. הוא היה נסער "אני לא מאמין, איך הם לא מתביישים? הם העבירו את הודלים!".  סערת הרוחות שלו הייתה משותפת לכולנו. המאבק כנגד הוד"ל, היה אחד הקרבות הראשונים שתנועת המחאה עברה בשנה החולפת. עוד בזמן שמחאת האוהלים הייתה מצומצמת וכונתה מחאת הדיור, תכנית הודל נראתה כהזדמנות אמיתית לשנות במשהו את שוק הדיור הבלתי נשלט.

להזכיר, תכנית הוד"ל (ועדות לדיור לאומיות) זכורה לנו 'כסופרטנקר לבירוקרטיה' של נתניהו. היא נחקקה על מנת להוציא תוך שנה כ-50,000 יחידות דיור לבנייה, במסלול מהיר עוקף וועדות תכנון, על מנת לענות על אותו חוסר בדירות שגרם לעליית המחירים הדרסטית. בשגרה, על מנת להוציא תכנית לבנייה יש צורך לעבור, בהתאם לסוג וגודל התכנית, בוועדות המקומיות, המחוזיות או הארציות על מנת לקבל אישור סופי ליציאה לבנייה. תפקיד הוועדות הוא לבחון האם תכנית הבנייה משתלבת עם תכניות אחרות באזור ותכניות המתאר ומכילות את כלל התנאים הנדרשים. התכניות שמתוכננות במסגרת הוד"ל פטורות ממעבר בתהליך זה.

 הביקורת שנשמעה כנגד החוק הסכימה עם טענת מחסור הדירות והצורך בהגברת בנייה, אך לא הסכימה עם הדילוג על וועדות התכנון שהציע חוק הוד"ל. לדעת הביקורת, הדילוג על וועדות התכנון אינו אחראי ופטירתן של עשרות אלפי יחידות דיור מתהליכי תכנון והבנייה הקיים מסוכנת ותביא לבניית שכונות לא איכותיות, ללא שירותי ציבור מתאימים ויטיבו בעיקר עם יזמים לייצר רווחים קלים ללא פיקוח. כאלטרנטיבה הם הציעו לחזק בכחׁ אדם את וועדות התכנון הקיימות וכך לזרז תהליכים.

חברים לפנטז: דיור בר-השגה באירופה

בנוסף לכך, הטענה שזוהתה עם מחאת הדיור, דיברה על סוג הדיור שיתבצע במסגרת הוד"ל. הם טענו שאם מעוניינים להגביר את התחלות הבנייה ולדלג על שלבי התכנון המסורתיים, יש להבטיח כי הוד"ל יענה על צרכי  הדיור הרלוונטים: דירות קטנות, דיור להשכרה, הרחבת הדיור ציבורי ודיור בר-השגה, במחיר נמוך מתנאי השוק, כך היא תייצר פתרון ממשי במחסור הדיור ולירידה משמעותית במחירי הדיור. זאת ניתן לעשות על ידי הכנסת סעיפים בחוק המבטיחים שחלק מיחידות הדיור שייבנו במסגרת הוודלים יענו על דרישות מצוקת הדיור שפורטו.

לבסוף, הוד"ל עבר. המילה 'בר-השגה' הוכנסה אמנם, אך הייתה מרוקנת מתוכן לחלוטין. לאחר החקיקה הותכה ביקורת קשה בחוק הוד"ל. היא טענה שללא הכללת תנאים לדיור בר-השגה החוק יוליד דיור לא איכותי או שישווקו במסגרתם רק דירות יוקרה לאוכלוסייה מבוססת. בניגוד לצורך המציאות בו נדרש דיור הולם וזול לאוכלוסיות הצעירה שבתחילת דרכה או אוכלוסיות זכאים אחרות.

היום, כשנה לאחר חקיקת הוד"ל, תכנית במסגרתו, לבניית שכונה חדשה בבאר שבע, מאפשרת לנו לבחון את תוצאות החוק. תכנית הוד"ל בבאר שבע שצפויה לסיים את שלב ההתנגדויות ב6.8.12, מבקשת להרחיב את העיר בחלקה הצפון-מערבי כהמשך לשכונת נווה מנחם – נחל עשן בשטח בן 640 דונם בקירוב.

אך למרות שתפקיד התכניות במסגרת הוד"ל הוא לפתור את בעיות הדיור, נראה בהמשך, כי תכנון השכונה מראה כי אין כל התייחסות לבעיות הדיור ואין בתכנית כל כוונה או רצון לתת פתרון ממשי למצוקת הדיור. להפך, התכנית מרחיבה את מגמת הבנייה העכשווית והבלתי צודקת שבה דוגלת העיר.  השכונה החדשה תבנה כשכונת צמודת קרקע בה כל יחידת דיור תבנה על שטח בן חצי דונם, הדירות צפויות להיות גדולות במיוחד וישווקו כדירות לאוכלוסייה 'חזקה' שכנראה צפויה להפריח את השממה.

בעבר דנילוביץ' ביטא את כמיהתו האובססיבית למשיכת האוכלוסייה החזקה הזאת לעיר. לא רק זאת, הוא גם אוסר על בניית דירות 3 חדרים בעיר ומעדיף לבנות רק שכונות יוקרה. כזאת תהיה השכונה החדשה מצפון לנווה מנחם, בה תמהיל הדירות יהיה כאמור חד-גוני ויציע וילות ענק בלבד. תכנון כזה משאיר את האוכלוסיות החלשות והבינוניות להתקוטט על מלאי מצטמצם של דירות קטנות.

רוביק דנילוביץ'. מעוניין באוכלוסייה חזקה בלבד.

 הוד"ל יצר לעיריית באר שבע חלון הזדמנויות חד פעמי אותו היא מנצלת על מנת להגשים את פנטזיית שכונות היוקרה שלה  בהתעלמות מוחלטת מתכלית החוק ומטרותיו.

 לכן, הביקורת המרכזית שהעלתה המחאה החברתית, הוכיחה את עצמה. תכנית הוד"ל מתבררת כלא יותר מפרביליגיה ליזמים ואינטרסנטים שמנצלת את מצוקת הדיור על מנת להגשים פנטזיות נדלניות, תוך תקיעת אצבע בעין לכל אותם מוחים ואחרים הסובלים מהמצוקה באופן יומיומי.  כל אדם המחזיק ברשותו לב פועם הצליח לראות בזמן החקיקה שהוד"ל הוא מתנה נוספת משלל המתנות שהעניקה הממשלה ליזמים וכרישי נדל"ן על חשבון אחיו העבדים של יאיר לפיד.

כעת, כשנה לאחר חקיקת הוד"ל כאשר התכניות מתחילות לעלות אחת-אחת על שולחנות הוועדות, קהילת המחאה חייבת להוות קבוצת פיקוח לתכניות. זאת כדי להבטיח שהדילוג על וועדות התכנון היה מוצדק וממלא את מטרתו לפתרון מצוקת הדיור ואינו מנוצל באופן לא הולם כפי שהוא נעשה, כאן בבאר שבע.

————

במוצ״ש ה-04.08.12 תערך הפגנה בקרית גת כנגד המחצבה החדשה שמעוניין לפתוח נוחי דנקנר בצמוד לעיר לרווחת התושבים.

במוצ״ש ה- 04.08.12 תערך הפגנה בבאר שבע כנגד תקציב נתניהו-שטייניץ במאכז המורים בשעה 21:00.

הכותב הוא רכז תא מגמה ירוקה באוניברסיטת בן גוריון

  1. בר דרור דוד
    אוגוסט 6, 2012 ב- 09:46

    אורי ידידי לצערי נרדמתם בפתחו של מחדל, לפני עשור ביחד עם חברך אמרתי בועדת הפנים בכנסת וגם בועדת שרים משקרים תחת "סוד מסחרי" וסוד רפואי". בפברואר השנה הציג פר אלי שטרן ממכון גטנר עבודה על הנגב ורמת חובב, מסמך זה היה אמור להוציא אתכם לרחובות אבל משום מב כולם שותקים כולל נשיאת האנ שהיא גנטיקאית.
    צר לי אבל אמת כתבו החוקרים במסמך ב2004 על מקדם ביטחון של 30 ק"מ מכדר רמת חובב!!!! מסמך זה הוכנס לכספת ומעולם לא הוצג לכנסת ולממשלה ובעיקר לציבור , מסמך פר שטרן מדבר על 1330 חומרים מתוקים ברמת חובב כשל1035 חומרים אן כלל נתוני אמת על נזקים. לא אכנס לדברים שנאמרו במעמד זה ע"י צור גלין שהיה מנהל היחידה שאמורה הייתה לאורך 20 שנה לשמור על בריאות האוכלוסייה בנגב!!!!

    המשך יום מענין
    דוד

  2. יניב
    אוגוסט 6, 2012 ב- 19:49

    מה?! איך עדיין ממשיכים לבנות ככה?! זאת שערוריה!

    אבל, ופה אני צריך את ההסבר המלומד של מישהו, למה שכשאוכלוסיה 'חזקה' תפנה את הדירות שלה לטובת מגורי ה"יוקרה" המתוארים במאמר, לא תיכנס אוכלוסיה 'חלשה' במקומם?

  3. אוגוסט 9, 2012 ב- 09:28

    דוד, אני מסכים שמת חובב בעייתית ואם הייתי יכול הייתי מוציא המונים לרחובות בהזדמנויות רבות הרבה יותר, אבל המשאבים הם מעטים ואני מזמין אותך ליצור ולהזמין רבים להירתם אלייך. להמשך עבודה בנידון אתה יכול בדמחה ליצור איתי קשר ב – feybell בג'ימייל.

    יניב קודם כל אני קטונתי מלהגדיר את עצמי מלומד אבל אנסה את ההבסבר הטוב ביותר שלי.
    אין שום בעיה עם משיכה של אוכלוסייה חזקה, אבל כאשר המשאבים מופנים אך ורק למשיכה של כאלו, זאת אומרת שעיר מפסיקה להשקיע באוכלוסייה החלשה יותר או בינונית. בבאר שבע ספציפית מה שקורה הוא שהאוכלסייה החזקה היא בדרך כלל מחוץ לעיר, כך שיוצא שהעירייה משקיעה את רוב מאמציה לא בתושבים שלה אלא בכאלו מדומיינים שהיא מתיימרת להבין מה הם מעדיפים בלי להכיר אותם. לכן הבנייה לטעמי צריכה להיות מושקעת בתוך גבולות העיר ולא להתפשט החוצה ומעורבת מבחינה גודל יחידות הדיור, כך שסבבה שיהיו 6 חדרי שנה עם יחידת הורים "מפנקת" אבל שאיתם יבנו גם 3 ו2 חדר שינה "מפנקים" וזולים יותר. כך האוכלוסייה תהיה מעורבת והמשאבים יוכלו להיות מושקעים בצורה צודקת יותר. מלומד?

  1. יוני 27, 2014 ב- 21:34

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: